top of page
  • Erik

ATT ORIENTERA MED GPS-KLOCKA

Uppdaterat: 24 apr.

De flesta som springer orientering idag använder sig av GPS-klocka, då inte som ett hjälpmedel i skogen utan som ett sätt att i efterhand analysera sina lopp. Ibland handlar det om att se var man faktiskt varit, ibland vill man bara se vilka vägval som går fortast när man jämför med andra som sprungit samma bana.

Ett annat sätt att använda GPS-klockan är att låta den hålla koll på när man är framme vid kontrollerna, främst då på träningsbanor där inte kontroller finns ute. I det här inlägget tänkte vi skriva lite om de vanligaste sätten vi orienterare använder GPS-klockan.


Livelox - ett verktyg för att analysera och jämföra vägval på träning och tävling.


Livelox är det verktyg som används på alla tävlingar och många träningar inom orientering. De som ordnar tävlingar lägger upp sina banor på den sidan för att alla som lagrat GPS-rutter ska kunna ladda upp sina spår. Allt för att dina konkurrenter ska kunna förkovra sig i dina misstag!


För att kunna lägga upp en rutt behöver du lagra ett GPS-spår. Det gör du antingen genom Livelox-appen om du vill ha telefonen med dig i skogen, men annars är GPS-klocka det enda du behöver.


Starta klockan när du springer iväg och stoppa när du är i mål, resten fixar du hemma vid datorn.


Om du har en Garmin-klocka eller en klocka med konto på Strava så kan du koppla den direkt mot Livelox och då överförs ditt lopp automatiskt, annars behöver du få ut en GPX/TCX-fil som du laddar upp på Livelox hemsida. (Här läser du mer om hur du överför till Livelox)


Du använder ditt Eventor-login (som du som är medlem i OK Eken bör ha fått av Anders Enström) för att logga in på Livelox. Du kan också skapa ett eget gratiskonto.


Vi försöker att lägga ut våra träningar på Livelox men det är lite upp till var och en av oss som är banläggare att lösa tekniken. Samtidigt finns det ibland kartor vi inte vill lägga ut helt publikt pga att det ska vara evenemang i närtid etc.


O-range - virtuella kontroller för träning.


Ett annat intressant verktyg om du använder en lite mer avancerad Garmin-klocka med stöd för appar är O-range.


Med O-range kan du hämta upp en bana på t.ex. Livelox, skriva ut den och samtidigt föra över den till klockan. När du sedan besöker kontrollerna så kommer klockan avisera när du är framme.


Fördelen med detta är att du kan hämta upp en tidigare träning där kontrollerna inte längre hänger ut och ändå ge dig ut och träna orientering.


För att aktivera O-range laddar du ner appen i Garmins app-butik. Därefter får du lägga upp ett konto på O-ranges hemsida. Du kommer få en kod på klockan som du knappar in på hemsidan för att synca klockan och hemsidan.


Om du vill hämta en bana från Livelox så väljer du det på O-ranges hemsida och letar upp rätt evenemang. Du kan till exempel söka efter "eken" för att få fram våra träningar.

För att synka rätt bana markerar du den i listan och när den grå bockrutan visas till vänster om banan så kommer det vara den banan som du kan synca in i klockan.

Om du klickar på den röda Livelox-loggan till höger om banans namn så kommer du få upp en karta med alla kontroller på som du kan skriva ut.

I klockan kommer du sedan gå in på appen O-range. Tryck på neråt knappen (beroende på klocka) och välj Settings - Load course. Banan har ny laddats och du är redo att springa iväg.

Du startar genom att klicka start och då hamnar du i ett pre-start läge (På den här sidan visas det visuellt). Appen ska starta av sig själv när du är vid start eller så trycker du på Lap-knappen.


Alla kartor är inte perfekta i deras georeferering, alltså hur bra de stämmer med verkligheten, så ibland kan kontrollen på kartan ligga ett antal meter ifrån det GPSen säger och O-range kan inte känna av att man är framme. Om du då vet att du är på rätt plats kan du trycka på Lap-knappen och forcera fram en stämpling.

Glöm inte att synka upp ditt resultat lite Livelox så vi andra kan se hur du sprungit! :)

637 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page